Kraj

Juče je počeo a danas se završio, prvi Queer Sarajevo festival. Šta ćeš , brzo se živi, takav je naš grad, nema se vremena gubiti na tamo nekih četiri dana festivala, već to mi sve ”lijepo” u dva dana obavimo.

A šta se tek može napraviti za dva sata, ih, čudo! Premlatiti osmero ljudi, najmanje. Pratiti ih kolima, izvlačiti uz prijetnju pištoljem iz taksija, šutirati nogama i žene i muškarce, vehabije i fudbalski navijači ne prave razliku, niti u tome vide problem.

Najbolje mi je bilo pitanje moje prijateljice iz Amerike ”šta navijači imaju sa tim” 🙂 Ništa, propali klub za koji navijaju izgubio utakmicu, neko mora platiti cijenu njihovog bijesa. Baš po istom receptu kao i u susjednim državama.

Mi smo, na ovom jadnom Balkanu, jedino po mržnji jednaki. ”Naše” vehabije su otvoreno sinoć priznale da im je uzor srbijanski ” Obraz”, e nek je svima na obraz, ako ga nekim čudom imaju…

Ponovo smo na CNN-u ! Mašala, nije nas dugo bilo ! Ako izuzmemo promotivni turistički spot…

Danas su organizatorice festival bile prinuđene saopštiti da se svi programi otkazuju, odnosno, festival će trajati do nedelje do kada je i planirano, ali ne na lokacijama koje su najavljene i ne prema planu koji je ranije predstavljen.Sve to naravno radi bezbijednosti.

Nakon današnje press konferencije festival za javnost bio je zatvoren. Novinari su s posebnim razlogom dodatna opasnost jer je od jednog dijela njih krenula hajka i poziv na linč.

Ja sam, zahvaljujući izuzetnoj ljubaznosti organizatora ostala na radionici i provela divan dan sa queer aktivistima i aktivistkinjama iz cijele regije.

Divim se njihovoj hrabrosti i spremnosti da se u ovom ksenofobičnom društvu bore za pravo na različitost.

Ipak, ne treba zaboraviti i da je samo otvaranje festivala istorijski događaj i da nakon toga, pa makar uz sve vehabije ovog svijeta, više ništa neće biti isto. Svi smo se pitali danas šta bi se desilo da se spriječilo samo otvaranje, ko bi bio sljedeća žrtva?!

Sad Sarajevo može mirno nastavi svoj ramazanski život. Do Bajrama naravno. Tada mira neće biti. Barem ne za one koji Bajram ne slave i ne pale se na rafalnu paljbu ispaljenu u čast praznika.

Objavio

Kristina

Kristina Ljevak je novinarka i aktivistica, posvećena kulturi, umjetnosti i ljudskim pravima.

6 misli o “Kraj”

 1. Ne znam. Strašno. Nije neočekivano, ali zbog toga nije ni manje srašno. Kiš je govorio da je nacionalizam kolektivna paranoja. I o homofobiji bi se moglo govoriti iz slične analogije.

  Sinoć sam gledala svedočenje Zehre Turjačanin u Hagu, protiv braće Lukić. Ponekad moraš da se odmakneš od čoveka od sebi, ne samo da bi razumeo ono što čuješ, već da bi mogao da izdržiš to što je rečeno da je urađeno.

  Za razliku od ratnih zločina, zločin iz mržnje postaje pomodarstvo. Koje tiho podržavaju države. Gađani se uvek nose po “poslednjoj modi” svojih političara, koje manje-više održava na vlasti potpirivanje kolektivnih paranoja raznih vrsta. Zato gej parada može da se održi u Londonu, na jednoj takvoj sam bila sa svojom gej drugaricom, a da strejt građani uđu u kolonu ili da je veselo podržavaju u špaliru. I da to samo bude jedna reportaža sa događaja. A ne crna hronika.

 2. Marice, i ja kažem isto 🙁

  Tanja, tačno tako! Vlast i jedne i druge države podržava ovo sranje. Da je nekada neko reagovao bilo bi barem malo drugačije.
  U našem slučaju sve se poklopilo sa predizbornom kampanjom i sem članova ”Naše stranke” partije Danisa Tanovića, niko od političara se nije pojavio i svojim primjerom stavio do znanja da queer aktiviste treba podržati a ne nogama šutati.

  U svjetlu svih ovih sranja, pa onda septembarskih smrti , pa onda ponovnog čitanja knjige moje omiljene autorke 😉 pitam se samo je li u istoriji bilo prljavijih ratova od ovog našeg, je li ikada isplivalo više govana već kod nas ili nam se samo naše patnje čine velikim…

 3. Ne znam sta da kazem… Takvo ponasanje me ostavlja bez teksta. Skoro je bio slican incident u Italiji gde su bukvalno kamenovali ljude. Dakle, ovaj problem postoji i drugde, ali to nikako ne treba da nas tesi. Potpuno se slazem da je drzava ta koja zaista moze da izvrsi veliki uticaj na narod.

  Prosle godine sam bila na Ciriskoj gej paradi. Bilo je stvarno sjajno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.