Nije kome je namijenjeno već kome je suđeno!

Nekada sam ovakav dnevnik planirala voditi sa jednog od najprestiznijih svjetskih filmskih festivala, ali nisam imala ni volje ni uslova za to.

Danas je svečano otoren prvi Filmski festival Srbije, s jasnim cijem stvaranja nacionalnog festivala i promocije domaćeg filma.
Ne čudi me što reditelji kazu da je za snimanje filma najvazniji ketering, tako je i meni, na ovom festivalu ,najvaznije gostoprimstvo moje prijateljice Tanje pa mogu odmah, nakon prvog dana, festival proglasiti odličnim.
Kada bih bila iskrena rekla bih da je za tako nešto najprije prerano,a za tim svakako ne bih izostavila spominjanje Emira Kusturice, njegovog filma ”Zavet” i cijelog jednog programa posvećenog njemu, sto mi se, pa hajmo reci, ne dopada.
Danas sam, nakon što sam u Kanu prespavala svjetsku premijeru ,po drugi put pogledala pomenuti film, zeleci samu sebe uvjeriti u to da Kusturica ne moze napraviti los film, a da se ne lazemo moze , kako da ne .
Sve drugo, ako zazmirim na jedno oko i ne vidim Kustu , je ok, pa cak i crveni tepih za koji su organizatori naglasili da ce biti po uzoru na holivudski i evropski cilim 🙂 hocu reci tepih.
Srbija na svu srecu ima dovoljno glumackih i rediteljskih velicina da ih od stvarne slicnosti sa holivudskim glamurom dijeli jedino jezik malog naroda…
I los geografski polozaj 🙂
Za sutra je najavljena press konferencija filma ”Zavet”.Iskreno se nadam da to nece bitno uticati na sliku koju sam danas stvorila.

Objavio

Kristina

Kristina Ljevak je novinarka i aktivistica, posvećena kulturi, umjetnosti i ljudskim pravima.

8 misli o “Nije kome je namijenjeno već kome je suđeno!”

  1. Kad bi Kusturica bio malo manje samozadovoljan i samodopadljiv, i da je Zavet trajao sat i po, morala bih posle više njegoih filmova da kažem da je ovo konačno jedan odličan film.

    Ali, kako se iz svih viškova scena i svih ostalih viškova gegova, letenja, akcija i proseravanja (posebno u poslednjih 30 minuta filma) vidi da je Kusturica jako samodopadljiv i samozadovoljan, i kako je film trajao nešto jače od dva sata, moram da kažem sve ono.

    A ti meni neka si dobrodošla, a guraćemo se oko kompa ili ćemo se podeliti u dve grupe.

  2. Ništa nisi propustila, ne brini, svakako ništa ne bi ni mogla vidjeti zbog novinara i plaćenih statista koji su aplaudirali prilikom pojavljivanja glumaca i reditelja na tepihu.
    Eto tako 🙂

  3. Više mi je zbog čaršijskog trača, nego da vidim “zvezdice”. Čisto da vidim ko se stavio u tabore koje sam napravio. Da ne bude, sutra u nekim “odnosima” da se pa bože moj, iznenadim sa sve izjavom: A VI STE ZVEEEEZDA. IZVINTE, AL NISAM ZNALA!

  4. Pošto ti ne posećuješ svoj blog, moram ja: u utisku nedelje, Bjelogrlić je lamentirao zbog odijuma u domaćim medijima povodom Nacio festivala, ali je rekao da su strani mediji baš objektivno i navijački izveštavali. Čak,

    “devojka iz federalne televizije, iz Sarajeva, rekla je da je Novi Sad postigao za godinu dana ono za šta je Sarajevskom festivalu trebalo deset godina”.

    Etoooo.

  5. Znam 🙁
    Eto sta ucini koja casica vise 🙂
    Mislila sam o tome napisati tekst, ali neimadoh snage 😉
    To sam rekla dok nisam znala koliko su para potrosili i sto je najtuznije rekla sam istinu, mada su namjere ovih u Sarajevu barem u pocetku bile cisce.
    Kad se distanciras od potrosenih para, jer se ne desava u tvom dvoristu, oni su zaista napravili za jednu godinu puno.Fond za postprodukciju domaceg filma je nesto sto je u Sarajevu ni danas ne postoji.A onda kad pokusas zamisliti sbb kbb da je to dvoriste tvoje, dodjes do zakljucka da ce sve ici po sistemu ti meni ja tebi, i vuci siti i ovce na broju.
    Najbolje je rekao Dimitrije Vojnov, filmovi u Srbiji prave se zbog toga da bi filmadzije imale sta raditi, a ne publika sta gledati.Festivali im dodju kao kratki predah nakon tog posla.

  6. Ja tivim i imam kucu u Zagrebu ali se ne usudim reci HRVAT. Po mom misljenju ja sam samo Rimske katolicke vjero ispovijesti ali sam u sustini Bosanac iz Odzaka bolje receno iz Bos. Samca.,
    (ako netko nezna gdje to to je gradic odakle je Djinjic, Alija Izetbegovic i danas vazan moj bivsi advokat Mane(sadasnji predsednik sda))
    Omladino jedno pitanje?
    a) Ako ja sa 55 godina neznam sto sam, kako vi mladi sve znate
    b)Sve sto je vama sada lose (Ja trenutno nisam tu) sve je napravila mrznja:
    Crkve,Dzamije, Puteve,Vodoprivredu,Fabrike itd. sto vi morate
    obnoviti.

    Ja mislim (osobno-licno misljenje)
    Nije niti najveci problem sto je sve unisteno.
    Ja mislim da je problem sto VI kao omladina u velikom slucaju niste u normalnim uslovima skolovani. Ili ,,,,,niste vi krivi. Nikako,
    kada moderan svijet trazi nova saznanja, prave biznis, vi mislite ko je jaci. Po meni to je preko sto godina staro i dovoljno poznato, kada se bacalo kamana sa ramena. Bio bih sretan da se netko iz Samca oglasi dali moje misljenje dijeli.
    Pameti i novaca nikada nije dovoljno. Marko

  7. Marko, voljela bih da znam sta vas je navelo da pisete bas na ovom mjestu bas o ovoj temi koja nema nikakve veze sa ovim mjestom ?!
    Ako vas put nanese ponovo odgovorite mi na pitanje pa cu i ja pokusati odgovoriti vama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

*

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.